Prima pagină > Muzica, News, Not Funny > S-a mai stins o stea!

S-a mai stins o stea!

Mădălina Manole, născută Magdalena Manole a fost o solistă vocală, compozitoare şi instrumentistă romana.

Ucenicia

După ce studiază chitara, primele lecţii fiind predate de Ana Tetelea Ionescu, interpretă de folk din Ploieşti, Mădălina Manole începe să compună muzică pe versurile poeţilor consacraţi. Prima compoziţie proprie a fost „Toamnă nouă”.

Activitate muzicală

Mădălina Manole îşi face debutul muzical la 15 ani în Cenaclul Tineretului prahovean. Alcătuieşte împreună cu Ştefania Ghiţă duetul Alfa şi Beta cu care participă la spectacolele Cenaclului Flacăra. Devine cea mai tânără membră participantă a Cenaclului Serbările Scânteii Tineretului. Cântă alături de Victor Socaciu, Gheroghe Gheorghiu, Mircea Rusu, Roşu şi Negru, ş.a Între anii 1982 şi 1985, Mădălina Manole urmează cursurile Şcolii Populare de Artă, clasa Mihaela Runceanu-Ionel Tudor şi este angajată la Aeroportul Otopeni pe post de controlor trafic aerian-auxiliar. Dan Ştefănică îi încredinţează piesa „Pentru noi nu poate fi alt cer” care figurează pe coloana sonoră a filmului „Nelu” în regia lui Dorin Doroftei. Cu această ocazie, interpreta joacă şi primul rol într-un film.

În anul 1988, Mădălina Manole participă la Festivalul Mamaia cu piesa „Un om sentimental” compusă de Şerban Georgescu. Este începutul unei colaborări de succes între cei doi.

În anul 1991, obţine discul de aur pentru albumul „Fată dragă”. Tot în acelaşi an ia fiinţă Fan-clubul naţional Mădălina Manole condus de studenţii Ciprian Antochi şi Claudia Panaite. Fan-clubul are 25 de filiale în ţară.

Din anul 1991 seria turneelor în Statele Unite, Canada, Austria, Belgia, Germania, Franţa. După albumul „Fată dragă”, Mădălina Manole primeşte alte două discuri de aur pentru vânzări de două milioane de unităţi (LP si MC). Revista „Billboard” a semnalat în acel moment performanţa artistei.

În anul 1993 este desemnată cea mai bună artistă pop în clasamentele realizate de Radio Contact, fapt care-i aduce o invitaţie la Bruxelles unde filmează în studiourile societăţii belgiene Radio Contact videoclipul pentru piesa „Să nu mă minţi”. Revista „7 Extra” o apreciază drept „Patricia Kaas a României”

În anul 1995, cântă la Bucureşti în deschiderea concertului Whigfield iar, un an mai târziu, în deschiderea concertului susţinut de formaţia Los del Rio.

În anul 1997, lansează albumul „Lină, lină Mădălină”, moment în care înregistrează două premiere notabile. Mădălina Manole devine primul nume al muzicii pop româneşti care intră în catalogul unui mare producător muzical internaţional – Polygram Group (prin Zone Records România). Cea de-a doua premieră marcată prin acest album este faptul că Mădălina Manole este prima artista de muzica pop care are curajul sa interpreteze folclor autentic, în manieră originală, cu o orchestră de muzică populară condusă de regretatul Dorel Manea. Pe album se regăsesc piese de la Maria Tănase, Maria Lătăreţu, Ileana Sărăroiu, Lucreţia Ciobanu, Mioara Velicu.

În anul 1997, prezintă alături de Octavian Ursulescu ediţia aniversară a Festivalului Internaţional „Cerbul de Aur” de la Teatrul Dramatic Braşov. Mădălina Manole este aleasă de concernul internaţional Procter&Gamble pentru ca imaginea ei să fie folosită la lansarea în România a unui produs cosmetic ocazie cu care se alege cu porecla „fata cu părul de foc”, aluzie la culoarea părului în lumina reflectoarelor.

În 1997, ia fiinţă Asociaţia Culturală Mădălina Manole cu caracter cultural şi umanitar. Mădălina Manole este invitată în cele mai importante emisiuni de televiziune şi radio, iar numele ei ţine capul de afiş alături de artişti consacraţi ai divertismentului românesc). Susţine sute de spectacole organizate în România de impresari importanţi ai momentului. „Îmi aduc aminte că eram plecată cel puţin 20 de zile din 30, cât are o lună! Tot timpul făceam şi desfăceam valizele, îmi era tare dor de patul de acasă, dar sălile arhipline şi zecile de buchete de flori pe care le primeam, bucuria de pe chipurile oamenilor atunci când mă vedeau în carne şi oase pe străzile din oraşul lor, păpuşile pe care mi le aduceau copii la fiecare spectacol, autografele şi scrisorile primite de la fani, melodiile cântate de ei vers cu vers, toate astea m-au făcut să uit de lucrurile mai puţin plăcute din viaţa mea de artist, dorul de cei dragi de acasă, articolele din presa de scandal, renunţările, sacrificile, dieta normală a unui artist…”, a declarat Mădălina Manole.

În anul 2000, obţine distincţii pentru cea mai bună interpretă pop şi cea mai bună voce feminină a anului la Premiile Radio România şi respectiv, Premiile Industriei Muzicale din România.

În 2000, albumul „Dulce de tot” este apreciat cel mai bun album pop de Radio România Actualităţi.

Piese din repertoriul propriu

Şerban Georgescu: „Vino, dragostea mea”, „O floare pentru mai tîrziu”, „Asta e doar viaţa”, „Te-am văzut mi-ai plăcut”, „Fata dragă”, „Vreau să te uit”, „Nu eşti chiar un înger”, „Să nu mă minţi”.

Ionel Tudor: „Totul e pe dos”

Dragoş Docan: „Nu-mi pasă” „Nu-ţi pierde curajul”

Creaţii proprii: „Cântec pentru voi”, „Omul sufletului meu”, „Cine eşti tu”, „Fata visurilor tale”, „Nu mă cunoşti”

Albume

 • 1991, Fată dragă, Electrecord
 • 1993, Ei, şi ce?, Electrecord
 • 1994, Happy New Year Electrecord
 • 1995, The best of Mădălina Manole, Electrecord
 • 1996, Trăiesc pentru tine, Roton Music
 • 1997, Lină, lină Mădălină, Zone Records Polygram
 • 1998, Cântă cu mine, Zone Records Polygram
 • 2000, Dulce de tot, Nova Music Entertainment BMG
 • 2003, A fost (va fi) iubire
 • 2010, O 9 Mădălina Manole, MediaPro Music

Compilaţii

1988 – LP – „Puterea dragostei”, Electrecord, -Un om sentimental-

1988 – LP „Mamaia ’88”, Electrecord, -Un om sentimental-

1990 – LP „Mamaia ’90”, Electrecord, -Vino, dragostea mea-

1992 – LP „10 TOP ’91”, Electrecord, -Vreau inima ta-

1994 – MC „Doar pentru voi”, Roton Music -Cand dansez cu tine -, -Vino, dragostea mea-

1996 – MC „Romanian stars”, East&Art -Jungla viselor –

1998 – MC „Pop Top Romania”,(vol.2), Roton Music – Nici nu mai cred ca te-am iubit

1998 – MC „Vai ce buna-i fata asta”- Dragoş Docan, Electrecord – Nu-ţi pierde curajul

1998 – MC „Colindul colindelor”, Electrecord, – Colind –

Surse: „Alternative pop-dance”, Daniela Caraman-Fotea, Titus Andrei, http://www.madalina.ro

Viaţa artistei

Cântareaţa Mădălina Manole a devenit mamică, pe 9 iunie 2009. Vedeta în vârstă de 42 de ani a adus pe lume un băieţel de 2.600 kg şi 56 de cm, cu două săptămâni mai devreme decât trebuia.

La începutul lunii octombrie 2009, „Fata cu părul de foc” s-a căsătorit cu iubitul ei – Mircea Petru – şi l-a botezat pe fiul ei – Petru Jr.

Mădălina a fost căsătorită şi cu compozitorul Şerban Georgescu, cu 17 ani mai mare decât ea. Dupa divorţ, Mădălina Manole a declarat că „erau momente din zi în care îl adoram şi alte momente în care l-aş fi împuşcat”.

Pe data de 19 februarie 2010, Mădălina Manole lansează un nou album. Materialul discografic se intitulează „O 9 Mădălina Manole” şi reprezintă cel de-al 9-lea album al artistei.

În timpul în care lucra la album, Mădălina Manole s-a îmbolnăvit, din cauza oboselii acumulate.

Decesul

Mădălina Manole a decedat în 14 iulie 2010, chiar în ziua în care ar fi împlinit 43 de ani. Acesta a fost găsită moartă în locuința ei de pe strada Griviței din Otopeni. Cauza morţii nu se cunoaşte deocamdată dar se presupune că ar fi din cauza unei supradoze de medicamente.

Dumnezeu sa o odihneasca in pace!


Anunțuri
 1. Anonim
  14/07/10 la 14:04

  dumnezeu sa o odihneasca in pace… inca o stea care ne aminteste de copilarie s-a dus dar prea devreme fata de altii… doar asa putem realiza cat de scurta este viata…si ca trebuie sa o apreciem in fiecare moment si cu bune si cu rele

 2. 03/08/10 la 10:59

  I would like to exchange links with your site akashorty.wordpress.com
  Is this possible?

 3. 10/08/10 la 09:37

  pacat era o valoare

 4. 18/08/10 la 22:46

  tare rau mi-a parut cand am auzit vestea… ce fata frumoasa si talentata…

 1. No trackbacks yet.
Comentariile sunt închise.
%d blogeri au apreciat asta: