Legalizati!

Primele inregistrari despre utilizarea in scop medical a marijuanei s-au facut in timpul imparatului Chinez Shen-nung, in 2737 B.C. Nu e singura cultura care a recunoscut beneficiile terapeutice ale cannabisului. Nici India, Persia, Asiria, Grecia, Africa, America de Sud, Turcia si Egiptul n-au fost straine de calitatile acestei plante.

In ceea ce privesete medicina occidentala, tratamentele pe baza de cannabis au atins apogeul in secolul al XIX-lea. La sfarsitul anului 1830, Dr. William B. O’Shaughnessy , un medic englez care lucra la Colegiul medical din Calcutta, a aflat despre cannabis si a inceput sa experimenteze diferite preparate pe baza de cannabis. El a constatat ca medicamentul este sigur si eficient in tratarea turbarii, epilepsiei si tetanusului.

Publicarea, in 1839, a unui articol despre capacitatile curative ale cannabisului a marcat inceputul unei perioade de studiu amanuntit, atat in Europa, cat si in America. Au fost publicate peste 100 de articole in acest sens. Medici importanti, perecum J. R. Reynolds, doctorul personal al reginei Victoria, au studiat aceasta planta. In urma cercetatorilor sale, Reynolds a concluzionat ca marijuana este unul dintre cele mai eficiente calmante pentru durere.

Spre sfarsitul secolului, cannabisul a inceput sa fie din ce in ce mai rar folosit, deoarece era greu de stocat, iar preparatele aveau efecte diferite. Pe masura ce noi medicamente au fost descoperite, la inceputul anilor 1900, cannabisul nu a mai fost atat de folosit. Putea fi, inca, procurat cu reteta sau in preparate medicale.

In 1937, in SUA, s-a promulgat Taxa Marijuana, care avea drept scop interzicerea folosirii marijuanei la scara larga. Taxa a reusit sa interzica doar folosirea plantei ca medicament. Cultivatorii trebuiau sa respecte reguli stricte, lucru care facea productia cannabisului neprofitabila.

Scos, oficial, de pe lista medicamentelor

Pe masura ce noi medicamente sintetice au captat atentia, cannabisul a fost uitat si, in anul 1942, Biroul Federal de Narcotice a reusit sa obtina scoaterea acestuia de pe lista de medicamante a farmaciilor din SUA.

In anii ’70, cannabis-ul a fost „redescoperit” ca substanta medicala. Studii controlate au demonstrat calitatile terapeutice in cazul efectelor secundare ale chimioterapeiei pentru cancer, glucomuului etc. Insa reglementarile federale au ingreunat cercetarile asupra cannabisului. Astfel, aplicatiile terapeutice promitatoare din multe zone, precum astmul, SIDA, epilepsia, incetinirea dezvoltarii tumorilor, bolile mentale, etc. au primit foarte putina atentie sau chiar deloc.

Cancerul si SIDA sunt problemele cele mai importante ale secolului nostru. Adesea, chimioterapia, in cazul cancerului, poate prelungi viata unei persoane cativa ani. Insa, acest tratament provoaca efecte secundare precum greata si voma. Bolnavii de SIDA experimenteaza si ei aceste probleme, care pot duce chiar la inanitie.

Cercetarile au demonstrat capacitatea cannabisului in a reduce (sau elimina) greata si senzatia de voma asociate cu chimioterapia. Totodata, marijuana creste pofta de mancare. Astfel, se obtin doua tipuri de beneficii: pacientul reuseste sa retina mancarea si sa-si pastreze forta corporala, putand suporta tratamentul menit sa-i prelungeasca viata.


Cu toate acestea, toate incercarile de a legaliza folosirea marijuanei in scopuri curative in SUA au fost stopate de catre DEA.
only4fun

De ce este buna marijuana?!

Cancerul de plamani este principala forma de cancer care rapune cele mai multe vieti, in intreaga lume. Tumorile sunt foarte agresive si nu raspund bine la chimioterapie. Specialistii sustin ca THC-ul ajuta si in lupta impotriva cancerului de prostata si de piele.

Totodata, marijuana are un efect pozitiv asupra memoriei, unele substante continute in acest drog contribuind la dezvoltarea materiei cenusii din creier.

O componenta a drogului fumatorilor, marijuana, ar putea astfel sa stimuleze dezvoltarea neuronilor, cercetatorii de la Universitatea de Stat din Ohio (SUA) demonstrand ca un medicament sintetic, similar substantei tetra-hydro-cannabinol, (THC – continuta de plantele de canabis), a condus la ameliorarea performantelor de memorie la cobai.

THC, cea mai importanta substanta halucinogena continuta in marijuana, are, se pare, actiune antiinflamatorie asupra creierului, stimulind, totodata, cresterea celulelor nervoase. Cu ocazia unor studii anterioare, cercetatorii din echipa condusa de psihologul Gary Wenk au putut demonstra faptul ca substanta, cu complicatul nume WIN-55212-2, dezvolta efecte pozitive asupra memoriei.

Un raport din 1972 cerut de Richard Nixon arata ca „In short, marijuana
is not generally viewed by participants in the criminal justice community as a major contributing influence in the commission of delinquent or criminal acts”.

Chiar si cei de la Fundatia Drug Free America si-au schimbat parerea cu privire la propaganda potrivit careia marijuana duce la cresterea infractionalitatii si au aratat ca marijuana ii face pe consumatorii ei sa nu faca nimic.

De ce marijuana, care exista inca de la inceputurile lumii, a fost interzisa tocmai in secolul al XX-lea o sa ramana mereu una dintre cele mai mari dileme ale unora. Interesant este ca dupa ce Olanda a legalizat marijuana, numarul fumatorilor de marijuana s-a triplat de la 15 la 44%.

Din aceesi gama si intrebarea de ce in unele tari se fac ani grei de puscarie pentru detinerea de marijuana, iar in altele e tolerata?

Pe de alta parte, in contextul in care s-a demonstrat ca numarul fumatorilor de marijuana din Olanda este cu jumatate mai mic decat cel al celor din America (unde este ilegala) – 2,5% dintre tineri fumeaza marijuana in fiecare luna in Olanda, in timp ce 5% fumeaza marijuana tot lunar, dar de data asta in America -, de ce oare nu se legalizeaza fructul oprit tocmai sa fie eliminat complexul fructului oprit?

Militantii europeni pentru legalizarea marijuanei asteapta acum un raspuns din partea UE, care sa adopte o serie de masuri privind drogurile, printre care si dreptul de a detine un minimum de x grame fara riscul gratiilor…

%d blogeri au apreciat asta: